HOME OVER ONS MIJN HONDEN NEST RASINFO FOTOALBUM PAARDEN LINKS CONTACT
Geschiedenis Karaktereigenschappen Omgang Opvoeding Rasstandaard

De Tosa Inu is afkomstig uit Kochi in Japan. Tosa’s zijn ook wel bekend als Tosa Ken, Japanse Mastiffs, Japanse gevechtshonden, Sumo Dog, na het Japanse Tosa Touken of Tosa Tôken, wat letterlijk betekent ‘Tosa gevechtshond’. De Tosa Inu is vernoemd naar het gebied waar ze werden gefokt, de oudste Tosa provincie, nu bekend als prefectuur Kochi. Het achtervoegsel ‘Inu’ of ‘Ken’ betekent hond. De Tosa provincie was een populair hondengevecht gebied. Hun karakter weerspiegelt kenmerken van de Japanse cultuur en mentaliteit.

Het ras is ontstaan uit de inheemse Shikoku Inu (ook wel bekend als Nihon Inu). De Shikoku Inu werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op wilde zwijnen. De Tosa Inu werd speciaal gefokt voor hondengevechten tijdens het Meiji tijdperk (1868-1912). Om de Tosa Inu uiteindelijk sterker te maken, zodat hij de op dat moment sterkere Akita Inu te kunnen verslaan, werden er Europese rassen ingekruist. Te weten de rassen;  St. Bernards, Mastiff’s, Duitse Doggen, Bloedhonden, Engelse Pointer, Bulldog, Bullterrier en de Duitse Jachthond. Het doel was om het meest krachtige hondenras te fokken.

Vandaag de dag zijn de Tosa’s waarschijnlijk het enige ras wat nog legaal actief wordt gebruikt voor hondengevechten. Echter gelden hierbij andere spelregels dan bij de illegale hondengevechten elders in de wereld. De Japanners hebben een soort strijd ontwikkeld volgens hun mentaliteit.